poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kurs kiperski - degustacja piwa



W związku z tym, że byłem grzeczny dostałem od Mikołaja bardzo zaskakujący, przyjemny prezent: zaproszenie na udział w kursie kiperskim, degustacji piwa. Nie mogłem się doczekać kiedy go zrealizuję i w ostatni weekend zaspokoiłem swoją ciekawość, poszedłem na degustację.



Spotkanie zaczęło się od krótkiej prezentacji na temat historii piwa, rodzajów, gatunków i wielu ciekawostek interesujących dla piwosza. W trakcie części teoretycznej kursu dostaliśmy dobrego lagera, żeby łatwiej i więcej wiedzy zostało nam w głowach.
Następnie wąchaliśmy intensywnie próbki w buteleczkach, słoiczkach i staraliśmy się poznać jaki składnik znajduje się w środku, czym to pachnie. 
Kolejny krok to już degustacja różnych gatunków piwa, ocena jego smaku, wyglądu, walorów aromatycznych. Przyjemnie się było wcielić w role degustatora i wychwytywać nuty smakowe. 

Osoby prowadzące i miejsce

Dochodzimy tutaj do bardzo ważnej kwestii, sam program, nawet dobrze przygotowany nie jest wystarczający. Największy wpływ na zadowolenie uczestników mają prowadzący i oczywiście miejsce też się liczy. Ja uczestniczyłem w kursie, który odbywał się w piwiarni PIWPAW w Łodzi, gdzie piwo leje się z ponad 100 kranów! Nie liczyłem, po degustacji to może lepiej, bo nie wiadomo do ilu bym doliczył. Chwalą sie, że mają najwięcej kranów w Polsce.
Bardzo ważne jest aby taki kurs, prezentację prowadziły odpowiednie osoby, czyli osoby z pasją, z wiedzą i poczuciem humoru.  Zajęcia były prowadzone przez małżeństwo Damiana i Gosię. Damian poprowadził kurs świetnie. Przyjemnie się słuchało, odpowiadał na pytania , atmosfera była super, na luzie, ale profesjonalnie. Mam jednak jedno duże zatrzeżenie: czas za szybko płynął. Nie wiadomo kiedy te kilka godzin przeminęło. Gosiu, Damianie dziekuję Wam za przyjemnie spędzony czas. Dziękuję, że pokazaliście mi jak zostać dobrym degustatorem amatorem, bo do profesjonalisty trochę jeszcze brakuje.
Do tej pory próbowałem różnych gatunków piw, ale cieszę się, że jeszcze dużo przede mną smaków do odkrycia i możliwości delektowania się smakiem dobrego piwa. 
Z przyjemnością jeszcze kiedyś spotkam się w Wami na jakimś innym kursie, który będziecie prowadzić.

 A teraz idę dalej poznawać nowe smaki piwa.


Kurs był firmowany przez piwoznawcy.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz