
Kupując kawę w dobrych kawiarniach, palarniach widzimy oznaczenia A, AA, AAA, SHB, GHB, HB, Excelso... Dowiedzcie się co kryje się pod tymi tajemniczymi, skrótami.
Słownik oznaczeń na kawie niestety nie jest ani znormalizowany, ani międzynarodowy, niektóre określenia oznaczają to samo – jedyne, co je różni, to kraj pochodzenia. Niektóre z nich są używane tylko w jednym kraju produkcji. Ciężko się odnaleźć w tym temacie.
Dobrze znać oznaczenia kawy, jest to cenna wskazówka gdy kupujecie kawę na prezent, lub macie szczególne wymagania wobec kawy.
A, AA, AAA
W urzędowych zapisach jakości i wielkości kawowego ziarna litery te oznaczają najwyższą klasę. Ziarna są większe niż normalnie i zazwyczaj smaczniejsze.
Oznaczenia AAA otrzymują kawy w Peru.
AA można najczęściej zauważyć w kawach w Kenii, Nowej Gwinei i Tanzanii.
A to najwyższa klasa ziaren w Indiach.
HB
"Hard Bean", w skrócie HB, nazwą tą określa się ziarna kawy z Kostaryki, niezależnie od odmiany, uprawianej na wysokości 900-1000 m n.p.m. Jest to ziarno nieco gorsze od GHB, charakteryzujące się niższą kwasowatością, ale dające napar o dobrym smaku i aromacie.
Hard Bean to też handlowe określenie jakości wysokogórskiej kawy uprawianej na wysokości 1200-1500 m n.p.m. w Ameryce Południowej i Środkowej.
W innym znaczeniu Hard Bean to nazwa ziarna odmiany Bourbon uprawianej w Gwatemali. Kawa ta nalezy do kaw mocnych, o dobrej kwasowatości.
GHB
"Good Hard Bean" w skrócie GHB. Tym skrótem określa się ziarno kawy kostarykańskiej uprawianej na wysokości 1000-1300 m n.p.m. Kawa ta stanowi około 25% całych zbiorów.. Charakteryzuje się długim ziarnem, nieco lżejszym od SHB i nie co gorszymi walorami smakowymi, choć wyróżnia się jeszcze dobrą kwasowatością oraz przyjemnym smakiem i aromatem.
SHB
"Strictly Hard Bean" w skrócie SHB to kawa uprawiana na wysokości 1300-1800 m. n.p.m. w Kostaryce. Charakteryzuje się długim ziarnem o znacznym ciężarze, niebieskiej barwie , dobrym połysku i zamkniętej bruzdce. Ziarno to daje napar o wysokiej kwasowatości, dobrej cielistości, doskonałym aromacie i dobrym smaku.
Oznaczenie SHB znajdziemy też przy kawie z Gwatemali, uprawianej na wysokości 1500-1600 m n.p.m. Jest to kawa dojrzewająca bardzo długo, dająca ziarna zwarte i twarde, które są uważane lepsze niż pochodzące z plantacji nizinnych. Jest to kawa wysokiej klasy, o czystym zapachu, dobrej kwasowości i mocy.
SHG
"Strictly High Grown" - bardzo dobra jakościowo odmiana kawy uprawiana na górskich plantacjach w Salwadorze.
Skrótem SHG określana jest tez kawa myta pochodząca z Haiti, uprawiana na wysokogórskich plantacjach.
Możemy jeszcze spotkać się z określeniem Strictly Hard Grown Central, które w klasyfikacji FEDECAMO dotyczy ziaren kawy, niezależnie od odmiany, pochodzącego z basenu Morza Karaibskiego, uprawianych na wysokości 1500-1900 m n.p.m.
Excelso
Tą nazwą określamy typ ziarna uprawiany w Kolumbi i dotyczy wielkości ziarna kawowego. Excelso oznacza najlepszą kawę kolumbijską.
Supremo
To typ ziarna spełniający rolę standardu, określenie dotyczy wielkości ziarna kawowego. Supremo to najwyższa jakość kaw kolumbijskich o dużych, wyselekcjonowanych ziarnach, o barwie niebiesko-zielonej, bez ziaren wadliwych i innych zanieczyszczeń. Charakteryzuje się dobrą kwasowatością i dobrym smakiem.
Djimmah
To ziarna kawy z dziko rosnących drzew w Etiopi. Jest to ziarno o niższej jakości niż uprawiane w prowincji Harrar.
Może dzięki moim wyjaśnieniom łatwiej będzie Wam wybrać kawę w sklepie i odnaleźć w bogactwie oferty swoją ulubioną.
Powyższe wyjaśnienia na pewno nie wyczerpują tematu. Można wymieniać prawie w nieskończoność nazwy typów ziarna, nazw handlowych, np. oznaczenia Extra Torquino, extra Superior, Esmeralda..., ale o tym może następnym razem.
Do napisania tego postu wiedzę czerpałem z "Ilustrowanego leksykonu kawy" autorstwa Leszka Rum.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz