Do niedawna Dereń Właściwy (cornus mas) był zapomniany, a teraz wraca do łask. Dereń jadalny, po angielsku cornelian cherry, to starszy kuzyn wiśni i czereśni. Pochodzi z Kaukazu, z ostrego klimatu więc jest odporny na kaprysy pogody. Nie wymaga pryskania, nawożenia, żeby ładnie owocować. Owoce są twarde, kwaskowate, lekko cierpkie. Bardzo dojrzałe są słodkie. Co można z nich zrobić?
Ja robię nalewkę w dwóch wersjach: wytrawną i słodką. Tutaj znajdziesz przepis na dereniówkę.Oprócz nalewki z derenia można przyrządzić wspaniałe konfitury. Drylowanie jest bardzo żmudne i zabiera dużo czasu, ale warto. Moja rodzina przedkłada smak konfitury z derenia nad konfiturę z wiśni. Konfiturę robię tylko z owoców i cukru. Nie trzeba dodawać żadnych składników żelujących, ładnie i szybko tężeje. Nie podam proporcji, ponieważ robię na "oko", a właściwie na smak. Polecam dodać sporą porcję cukru, pogotować z godzinę i następnego dania spróbować. Jeśli potrzeba dodać cukru i gotować. Najtrudniejszy jest ostatni etap wytrzymać do zimy i nie zjeść wszystkiego od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz