
Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki trwa. Uwielbiam truskawki. Jem je na surowo w całości, rozgniecione ze śmietaną i cukrem, w dżemach domowej roboty. Wczoraj zrobiłem mus truskawkowy słodzony miodem. Pyszny :)
Myjemy truskawki, szypułkujemy. Koniecznie w tej kolejności żeby nie nasiąknęły wodą. Następnie miksujemy razem z miodem. Ilość miodu dodanego do musu zależy od indywidualnych preferencji. Przelewamy do pucharków, w których będziemy podawać deser. Bierzemy śmietankę 30% i robimy wyśmienitą bitą śmietanę :). Przystrajamy mus bitą śmietaną, listkami melisy, kawałkami truskawek. Można przystroić listkami mięty, dodać kawałek gorzkiej czekolady, lub posypać wiórkami czekolady. Dodatki wg upodobań.
Lubicie truskawki? W jakiej wersji smakują Wam najlepiej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz