wtorek, 22 kwietnia 2014

Lapacho - herbata Inków


Napar z Lapacho występuje pod wieloma nazwami: herbata Inków, Ipe Roxo lub Różowe Ipe. Lapacho jest to kora drzewa rosnącego w Ameryce Południowej. Produkuje się go z wewnętrznej warstwy kory drzewa Tabebuia Impetiginosa. Drzewo najpierw się okorowuje. Wewnętrzne warstwę kory oddziela się, drze się na niewielkie kawałki i suszy. Kora na drzewie odrasta w ciągu roku.


Lapacho ma liczne właściwości zdrowotne. Leczy infekcje i ma właściwości antybiotyczne, zwalcza pasożyty i ułatwia trawienie. Jest bogatym źródłem minerałów: żelaza, wapnia, manganu, magnezu. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, zawiera substancje niszczące wolne rodniki, obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Zawarty w korze aktywny składnik lapachol ma działanie antynowotworowe.

Jak przygotować napar z Lapacho?
Na szklankę wody wsypujemy czubatą łyżeczkę kory. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 5-15 minut. Ja gotuje około 8 minut. Przecedzamy i możemy pić. Pomijając aspekty zdrowotne lubię pić herbatę Inków ze względu na smak. Ma charakterystyczny smak. kojarzy mi się z aromatem wanilii. 
Polecam spróbować, pewnie ta herbata znajdzie wielu amatorów. Ja do nich należę.

Kto chętny do spróbowania? Są tu może miłośnicy Lapacho?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz